Tentang Kami

Al-Ansar Travel & Tours (Nisa Travel & Consultancy) Sdn Bhd telah ditubuhkan pada 15 November 2016. Penubuhan syarikat ini adalah hasil ilham dan idea daripada pengurusan Jemaah Umrah dari London yang mula beroperasi dari tahun 2014.

Pada tahun 2018, NISA Travel & Consultancy telah diberikan nama baharu dan dikenali sebagai Al-Ansar Travel & Tours (M) Sdn Bhd manakala Al-Ansar Travel & Tours (UK) Ltd telah didaftarkan secara rasmi pada 30 Januari 2018. Nama ini telah dicadangkan oleh Tuan Guru Ustaz Hj Zulkifli Hj Suhaimi kerana nama ini bersesuaian dengan matlamat kami menjadi pembantu/pemudahcara kepada jemaah dalam urusan mengerjakan ibadah umrah, haji dan dakwah.

Al-Ansar membawa maksud Pembantu. Ini adalah sempena mengambil hikmah golongan Al-Ansar merupakan penduduk asal Madinah yang memeluk Islam dan membantu perjuangan Rasulullah Nabi Muhammad S.A.W menegakkan negara Islam di Madinah.

Semoga niat murni kami ini mendapat keberkatan di sisi Allah swt dan sokongan masyarakat semua.

YM Prof Dato’ Dr Haji Wan Toren Bin Haji Wan Yusoff merupakan pengasas dan  Pengarah Urusan Al Ansar Travel & Tours. Beliau merancang hala tuju strategik kepada organisasi untuk memastikan pelaksanaannya adalah sejajar dengan objektif syarikat.

Beliau menamatkan pengajian dan memperolehi Ijazah Doktor Falsafah dari Brunel Universiti London, United Kingdom dalam bidang Pengajian Pengurusan. Pada 31 Oktober 2022 beliau dianugerahkan dengan gelaran PROFESSOR KEUSAHAWANAN oleh American University of Business & Social Sciences dan QAHE.

Sebelumnya, pada 28 Julai 2022, beliau telah dianugerahkan sebagai Usahawan Pilihan 2022 (Pengurusan Kembara Umrah dan Haji) oleh NiagaTimes atas khidmat cemerlang beliau di dalam Pengurusan Umrah dan Haji.

YM Prof Dato' Dr Haji Wan Toren
Bin Haji Wan Yusoff

Pengasas & Pengarah Urusan

Visi, Misi & Objektif

Visi

Membimbing ummah mendapat keampunan dan penghayatan dengan ilmu serta nilai yang sesuai dengan tuntutan Sunnah Rasulullah SAW menuju keredhaan Allah SWT.

Misi

Menyempurnakan impian bakal tetamu Allah SWT menunaikan ibadah umrah dan haji setiap tahun.

Objektif

Untuk memberi perkhidmatan dan bimbingan kepada para jemaah dengan ilmu yang menitik-beratkan kepada penerapan nilai-nilai keislaman dalam kehidupan seharian. Di samping itu, syarikat juga memfokuskan untuk mempermudahkan bagi umat Islam di Malaysia dan United Kingdom dalam menunaikan ibadah umrah dan haji di Tanah Suci.

Ahli Lembaga Pengarah

YH Datin Hjh Noriza Binti Zainun
YH Datin Dr Hjh Che Rosmawati Binti Che Mat

PhD in Management Studies, Brunel University London

Wan Taheran Bin YM Prof Dato’ Dr Wan Toren

Bachelor In Chemistry, Universiti Sains Malaysia

Wan Nur Umairah Bin YM Prof Dato’ Dr Wan Toren

Pengarah Sumber Manusia

Wan Muhammad Muadz Bin YM Prof Dato’ Dr Wan Toren

Pengarah Pemasaran

Baba Muhammad Rusydi Bin Abd Malek

PENASIHAT SYARIAH

Perlancongan Berbaloi

Berbaloi dari segi perjalanan, penginapan dan juga keselesaan pelanggan kami

Panduan Perjalanan

Dibimbing oleh pemandu pelancong yang terlatih dan cekap

Potongan Harga Kumpulan

Promosi potongan harga jika melancong / umrah secara berkumpulan

Perkhidmatan Pelanggan

Perkhidmatan pelanggan dari pihak Al Ansar secara terus kepada pelanggan kami

Scroll to Top